Companion.energy werd vorig jaar opgericht door Jonas Verstraeten en Thomas Vyncke. Beiden zijn ingenieurs met een stevige bagage in de energiemarkt en een passie voor de energietransitie.
België produceert jaarlijks 320 000 ton glasafval. En als we onze verpakkingen nu eens zouden hergebruiken in plaats van ze weg te gooien of te recycleren? Dat is wat Bring Back voorstelt met zijn sleutelklare wasdienst voor glazen verpakkingen. Het begon met de vaststelling dat glas hergebruiken 5 keer milieuvriendelijker is dan recycleren. Het is ook energiezuiniger (79% minder CO2-uitstoot) en het verbruikt minder water (30% minder dan bij de productie van nieuw glas).
Louis Biebuyck en Guillaume Dejardin zijn twee studenten in hun eerste masterjaar Burgerlijk Ingenieur aan de École Polytechnique van Louvain-la-Neuve, respectievelijk in elektriciteit en elektromechanica. Ze ontmoetten elkaar tijdens de voorbereidende lessen voor het toelatingsexamen van de richting Burgerlijk Ingenieur, werden vrienden en komen nu elke blokperiode samen om ondernemingsideeën te bespreken. Uit een van die gesprekken kwam Pyroplast voort.
Simon Gillet is afgestudeerd als lucht- en ruimtevaartingenieur, heeft een masterdiploma van HEC Entrepreneurs (ULiège) en is gepassioneerd door impactondernemen. Zijn project, Mineralio, is aangesloten bij de incubator VentureLab en hij wordt gecoacht door Frédéric Luizi.
Tristan Ryckaert, Stef Crols en Florens Denys, studenten industrieel productontwerpen aan de Howest, en gecoacht door Howest Start-Up School en Start@K in Kortrijk, richtten Tillup op.
Het doel van de Brusselse start-up Superzero is om het gebruik van plastic voor de distributie van huishoudelijke (en later andere) vloeistoffen drastisch te verminderen. Vandaag de dag gebeurt dat nog steeds voornamelijk met wegwerpplastic. Dat heeft dramatische gevolgen voor de planeet en haar bewoners. En bovendien resulteert het in een jaarlijkse verspilling van 70 tot 100 miljard euro, aangezien deze verpakkingen slechts eenmalig gebruikt worden.
Teaser:
Superzero biedt een model voor het doseren van vloeibare bulk die een alternatief biedt voor wegwerpplastic. Zowel de levering aan de "Eco-tap"-dispenser in de winkels als het gebruik ervan door de consument gebeurt met herbruikbare containers, wat resulteert in een 100% zero waste-model.
Chloé Ponsart a terminé son master d’ingénieur civil électricien à la faculté polytechnique de l’UMONS en juin 2019. Elle est actuellement directrice générale et fondatrice de Sensorea, un bureau d'études en monitoring et audit énergétique qui vise l'optimisation et la diminution de l'empreinte environnementale.
WijDelen vzw stimuleert en promoot, aan de hand van online platformen Peerby en Peergroups, het delen van spullen tussen buren, collega’s en organisaties. Het doel is delen zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. De vzw wil uitgroeien tot een coöperatie die steunt op het verdienmodel Peergroups.be (deelgroepen tussen collega’s). De winst die daaruit voortvloeit, zal worden ingezet ter promotie van het gratis deelplatform Peerby.be.
Teaser:
Online platform dat het delen van spullen tussen buren, collega's en organisaties promoot en faciliteert.