WijDelen vzw stimuleert en promoot, aan de hand van online platformen Peerby en Peergroups, het delen van spullen tussen buren, collega’s en organisaties. Het doel is delen zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. De vzw wil uitgroeien tot een coöperatie die steunt op het verdienmodel Peergroups.be (deelgroepen tussen collega’s). De winst die daaruit voortvloeit, zal worden ingezet ter promotie van het gratis deelplatform Peerby.be.
Teaser:
Online platform dat het delen van spullen tussen buren, collega's en organisaties promoot en faciliteert.
Peerby is het eerste deelplatform dat mensen toelaat op grote schaal spullen te delen. Door het delen van spullen te promoten en te faciliteren wil WijDelen een gedragsverandering stimuleren van bezit naar gebruik van spullen. Bovendien verbindt de vzw buren, collega’s en organisaties onderling. Het platform werkt vraaggestuurd en is bijzonder toegankelijk. Iets nodig, stel gewoon de vraag. Je bericht komt terecht bij alle naburige Peerby-leden en je vindt snel wat je zoekt.
Teaser:
WijDelen vzw faciliteert het delen van spullen tussen buren en “peers” om zo het materiaalverbruik te reduceren. Dit doet ze aan de hand van Peerby, een gratis online burenplatform en Peergroups, een betalend platform voor collega’s, leden van een organisatie of organisaties onderling.
Foodsavers Gent, een project van OCMW en Stad Gent, is een distributieplatform voor voedseloverschotten. Het vormt de logistieke schakel tussen het aanbod aan voedseloverschotten en de grote nood aan voedselondersteuning voor financieel kwetsbare mensen. De draaischijf is de Leerwerkplek van het OCMW. Hier werken en leren een tiental mensen die moeilijk aansluiting vinden op de regulieren arbeidsmarkt.
Teaser:
Foodsavers Gent is een logistiek platform dat voedseloverschotten ophaalt, verzamelt en levert aan sociale organisaties. Zodoende organiseert het sociale tewerkstelling, pakt het voedselverspilling aan en voorziet het acute armoedebestrijding.
ROOF FOOD is een Gents stadslandbouwproject dat mensen dichter bij ecologische voeding én bij elkaar wil brengen. Bovenop het bedrijvencentrum De Punt schuilt sinds 2016 een tuin van 500 vierkante meter waar naar hartenlust gezaaid, gekweekt en geoogst wordt. De opbrengst wordt in hun eigen keuken verwerkt tot gezonde vegetarische maaltijden voor bedrijven, evenementen en dakdiners. Bovendien zorgt een groendak voor water- en luchtzuivering van de leefomgeving en draagt het bij aan de biodiversiteit in de stad.
Teaser:
Moestuin, catering en teambuilding onder - en op - één dak. De eerste dakmoestuin van Vlaanderen en straf korte keten project dat mensen verbindt door voedsel.
Het duurzaamheidskantoor leidt het dagelijks functioneren van het duurzaam ontwikkelingsbeleid. Hier nemen studenten en personeel initiatieven en coördineren ze projecten. Het is hun taak om duurzame projecten te stimuleren, te faciliteren en om hierover te adviseren.
Teaser:
De Universiteit van Gent wil het meest vooraanstaande instituut worden op het gebied van duurzaamheid. Dit staat dan ook duidelijk op het voorplan in haar onderwijs, onderzoek en organisatie.
EVA vzw werd in 2000 door een aantal studenten opgericht te Gent en is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste en meest actieve vegetarische organisaties ter wereld. EVA werkt rond het thema van vleesvermindering – en focust hierbij heel hard op een positief verhaal naar diverse doelgroepen toe.
Te veel vlees …
Teaser:
EVA zet zich op verschillende manieren in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke.
CATAPA werd opgericht in 2005 en kan rekenen op een 100-tal vrijwilligers. De organisatie verricht onderzoekswerk en informeert en sensibiliseert rond de grondstoffenproblematiek. Ze focust daarbij op de problemen met grootschalige mijnbouw in Latijns-Amerika. Daartoe werkt CATAPA samen met sociale bewegingen en ngo’s in het Zuiden. CATAPA klaagt niet enkel de gevolgen van mijnbouw aan, maar informeert ook over meer milieuvriendelijke alternatieven zoals recyclage en urban mining (het herwinnen van metalen uit afval).
Teaser:
CATAPA is een vrijwilligersbeweging die werkt rond duurzame ontwikkeling, met focus op de
problematiek van mijnbouw.
Alpro was oorspronkelijk een droom van Philippe Vandemoortele. In 1980 vond het bedrijf zijn plaats binnen de groep Vandemoortele.
Teaser:
Al sinds haar start hecht Alpro, producent van voedingsproducten op basis van soja, veel belang aan het vinden van een juist evenwicht tussen de 3 P : People, Planet en Profit.