Maintien du maraîchage dans un contexte de raréfaction de l’eau : étude de l’impact du changement climatique sur les besoins en irrigation du plateau de Saclay à l’horizon 2060 et perspectives
Bewustmaking en acties rond het sorteren van afval aan de kust van Tyrus met de nadruk op verminderen, hergebruiken en recyclen
Het project 'Acties om het milieu langs de zeekust van Zuid-Libanon te beschermen' is een initiatief van de Libanese organisatie Alissar. Het doel is om vast plastic afval langs de hele kustlijn van Tyrus te verminderen, te hergebruiken en te recyclen. Het richt zich tot scholen, gemeentes en steden, maar ook tot gemeenschappen en bedrijven. Met dit project wordt ernaar gestreefd om een gedragsverandering teweeg te brengen, door middel van bewustmakingsworkshops op deze verschillende plekken en via schoonmaakacties op de stranden.
Tunisie Recyclage is een Tunesische niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor het sorteren van recyclebaar afval.
Met het project 'Cap Plastic Tri' wil Tunisie Recyclage het lozen van plastic afval in zee beperken en op verschillende manieren het gedrag van de verschillende spelers in het lokale ecosysteem helpen veranderen:
iSea is een milieuorganisatie die in 2016 werd opgericht in het Griekse Thessaloniki. Haar doel is om habitats in het water te beschermen door middel van onderzoek, bewustmakingsacties en de bevordering van het behoud van mariene ecosystemen.
MareVivu is een Corsicaanse vereniging die zich toelegt op de strijd tegen plasticvervuiling in de Middellandse Zee. Ze zet zich ook in voor de bescherming van de mariene biodiversiteit. De organisatie kreeg in 2019 steun voor haar project 'Mission CorSeaCare' van het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties, via de oproep tot micro-initiatieven van zijn partner BeMed.
De vereniging Palana Environnement wil ecosystemen in het water en op het land opwaarderen en beschermen. Daarvoor gebruikt ze innovatieve middelen en technieken, waaronder een samenwerking tussen de verschillende Franse spelers die zich bewust zijn van de mariene uitdagingen.
OceanBites zet zich in voor de duurzame teelt van zeewier op het vasteland dat later op ons bord terechtkomt. Zeewier is een plantaardige eiwitbron boordevol voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten die uiterst efficient groeit. Het is ook goed voor de planeet. Zeewier vervuilt het water en de lucht niet, het zuivert ze. Je hebt slechts weinig grond nodig om het te kweken en het mergelt de bodem niet uit. Zeewier heeft een positief effect op de volksgezondheid en op de aanpak van voedselveiligheidsproblemen.
Heau werd opgericht door Philippe Bijnens en Alexander Gowie, twee burgerlijk ingenieurs uit Limburg die bevriend raakten op de universiteit. Hun start-up verkoopt douchekranen met een uniek hydraulisch mechanisme dat de warmte van de vorige douchebeurten opslaat. Daardoor geeft de douche vanaf het begin van je douchesessie warm water zonder energie te verbruiken.