iFLUX lanceerde een nieuwe én bewezen monitoringoplossing om de snelheid en richting van grondwaterstroming te bepalen. De gepatenteerde meettechnologie, in combinatie met specifieke data-interpretatiemethoden, maken een meer accuraat en compleet beeld van ondergrondse waterfluxen mogelijk. Deze inzichten laten toe de totale kost van bodemsaneringswerken tot 70% te verminderen. iFLUX is een spin-off, gebaseerd op jarenlang onderzoek van Goedele Verreydt, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).
Teaser:
Analyse van grondwaterstroming voor bodemsanering.
For Good is een impactgerichte onderneming die ernaar streeft de ecologische voetafdruk van haar gebruikers te verkleinen, voor eens en voor altijd. De makers van For Good ontwikkelden een geautomatiseerde dienst (smartphone-app en online platform) die gebruikers op weg helpt naar een duurzamere levensstijl door hun gedrag op te volgen en bij te sturen op vlak van mobiliteit, consumptie en energiegebruik. Op een leuke en eenvoudige manier worden de gebruikers actief in de groeiende For Good-community.
Teaser:
App die gebruikers op weg helpt naar een duurzamere levensstijl door hun gedrag op te volgen en bij te sturen.
Elke jongere heeft recht op hulpverlening en een onbezorgde jeugd. Dat is het uitgangspunt van TEJO, Therapeuten voor Jongeren, dat een antwoord biedt op het nijpende tekort aan laagdrempelige, professionele jeugdhulpverlening. TEJO voorziet gratis en anoniem quasi-onmiddellijke en kortdurende therapeutische hulp voor iedereen tussen tien en twintig jaar. De jongeren worden geholpen door vrijwillige therapeuten en andere vrijwilligers gevestigd in één van de elf toegankelijke TEJO-huizen in Vlaanderen.
Teaser:
In TEJO-huizen bieden vrijwillige therapeuten gratis laagdrempelige, quasi-onmiddellijke en kortdurende therapeutische hulp aan jongeren tussen tien en twintig jaar.
De Kringmaker kwam tot stand na jarenlang overleg tussen de teams van De Kringwinkel. Oorspronkelijk was het de bedoeling om binnen een gesloten circuit te werken: men ging ervan uit dat het materiaal te zijner tijd wel een nieuwe bestemming zou krijgen. Van het begin af aan werd er dus ook gedacht aan upcycling (waarbij afgedankte spullen worden omgezet in bruikbare materialen en voorwerpen).
Teaser:
De Kringmaker werd opgericht als creatief laboratorium om een nieuw leven te vinden voor de 46% materialen en tweedehandsartikelen van De Kringwinkel in Antwerpen die niet verkocht raakten.
In 2012 lanceerde het studiebureau Stramien cvba het idee ‘Uit de ban van de Ring’ voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Vanuit verschillende hoeken werd positief gereageerd op dat voorstel. Burgers en professionals gingen aan tafel zitten, diepten het voorstel verder uit en legden de basis voor het project RINGLAND.
Teaser:
Burgers en professionals slaan de handen in elkaar voor een innovatieve oplossing van het Antwerpse mobiliteitsprobleem, wat ook de leefbaarheid van de stad ten goede komt.
Het gebouw met 7 niveaus is opgevat als een goed geïsoleerd karkas in massief en bruut beton, waarbij de massa zorgt voor thermische inertie en comfort voor bewoners, werknemers en bezoekers. Losse meubelobjecten fungeren als wanden om de moduleerbare ruimtes te scheiden en maken dat de ruimtes makkelijk kunnen worden heringedeeld mocht dat later nodig zijn. De « brute », bijna ‘casco’-manier van bouwen laat het beton volledig tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat er in de afwerkingsfase veel kon worden uitgespaard.
Teaser:
« Gestapelde Stad » is een schoolvoorbeeld van hoe je kan spelen met het aspect ruimte en verschillende functies (woonst, kantoorruimte en tuin) opeen kan stapelen. Het gebouw slaagt erin om op een beperkte oppervlakte toch heel comfortabel te leven in een uitgesproken aantrekkelijke architectuur, de natuur haar plaats in de stad terug te geven en een minimale ecologische voetafdruk na te laten.
In groep ecologisch tuinieren: dat is de even eenvoudige als krachtige formule achter het project ‘Samentuinen’ van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Velt biedt advies en ondersteuning aan personen of besturen die een samentuin willen oprichten of zich bij een bestaande tuin willen aansluiten. In 2013 ondersteunde de organisatie een dertigtal tuinen in Vlaanderen, waarbij naar schatting 360 gezinnen betrokken waren. Een samentuin is niet enkel ecologisch, hij zorgt ook voor sociale cohesie en groepsvorming.
Teaser:
Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en promoot al meer dan 40 jaar gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dit met respect voor de natuur.
Naast zijn werk als projectleider en bestuurder bij Ecopower, is Dirk Vansintjan ook voorzitter van REScoop, de Europese federatie van burgergroepen en - coöperaties voor hernieuwbare energie.
Ontdek hoe de Stichting jongeren en hun 360°-ideeën en initiatieven ondersteunt in beeld:
Teaser:
Ecopower is de grootste energiecoöperatie in ons land. het bedrijf is sinds 1999 actief als producent en leverancier van hernieuwbare energie en telt vandaag meer dan 38.000 klanten.
Toen in 2000 het architectuurbureau van Carl en Nico Verdickt neerstreek in het gebouw van een oude Graannatie, dachten de broers meteen een stap verder dan enkel hun eigen kantoorgebouw. Ze kochten ook het pandhuis van de achterliggende suikernatie op, en creëerden stap voor stap een soort dorp in de stad, met 13 eenheden: 2 kantoorruimtes en 11 woongelegen heden, gaande van luxelofts en een eengezinswoning tot kleinere stadsappartementen en studentenwoningen.
Teaser:
Verdickt en Verdickt architecten verbouwde een industrieel pand in een verpauperde buurt tot een dorpje in de stad, voor een gemengd publiek.