Ontdek hoe de Stichting jongeren en hun 360°-ideeën en initiatieven ondersteunt in beeld:
Teaser:
Paysans-Artisans is een burgercoöperatie dat ons voedsel- en landbouwmodel van onderuit wil transformeren door producenten en consumenten te verenigen.
La Cuisine des Champs is een tiental jaar geleden gegroeid uit TCO Services. In 2005 lanceerde TCO een project in verband met gezonde en duurzame voeding in scholen. Het debat over de kwaliteit van gerechten uit een grootkeuken kreeg veel bijval. Er was duidelijk nood aan een alternatief voor kantinemaaltijden die door velen als ’junkfood’ werden beschouwd. En zo ontstond het project van een veld-grootkeuken.
Teaser:
In het midden van het veld ligt een keuken. Het is La Cuisine des Champs die voor instellingen maaltijden klaarmaakt volgens de principes van duurzame ontwikkeling.
De vzw La Surizée is in de jaren 90 gecreëerd door inwoners van de dorpen Surice en Omezée (Philippeville), met als doel de plattelandsvlucht tegen te gaan. In 2006 besluiten enkele leden van de vzw een biogasinstallatie op stand te brengen op het dorpsterrein, waarmee voldoende biogas geproduceerd moet worden om in de behoeften van het volledige dorp te voorzien. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met landbouwondernemer Dimitri Burniaux die zijn terrein ter beschikking stelt en die het beheer op zich neemt.
Teaser:
Sinds 2006 zorgt de centrale voor methaanvergisting in Surice ervoor dat bijproducten die ontstaan door lokale landbouw, kunnen worden hergebruikt. Zo wordt een hoeveelheid elektriciteit geproduceerd die gelijk staat aan de hoeveelheid verbruikte energie door alle inwoners van het dorp samen.
Schmitz Digital Printing, dat gespecialiseerd is in het digitaal bedrukken van grote oppervlakken, waagde 7 jaar geleden een unieke sprong richting ecologisch printen en creëerde het «Green Attitude»-label. Deze ecologische visie werd over het hele productieproces ingevoerd. De EMAS-registratie in 2010 zette het label nog extra kracht bij. Binnen de drukkerij werd zelf een heus EcoTeam opgericht dat er elke dag opnieuw over waakt dat alle procedures streng worden nageleefd.
Teaser:
Schmitz probeert economie, ecologie en welbevinden van de werknemer te combineren met regionaal verankerd ondernemerschap.
Esperanzah! is een wereldmuziekfestival in de abdij van Floreffe, dat jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers trekt. Al van in het prille begin hebben de organisatoren er een erezaak van gemaakt om hun artistiek concept te koppelen aan maatschappelijk engagement, en dit zonder de economische leefbaarheid van hun festival in het gedrang te brengen.
Teaser:
Niet alleen het ritme van muziek uit alle hoeken van de wereld, maar ook de geëngageerde boodschap en aanpak van Esperanzah! blijven nog lang na het festival nazinderen...
Festival Esperanzah!, Esperanzah! Barcelona, Fesdig Burkina Faso
Link met de Stichting:
Créateurs d'Avenir
Jean-Yves Laffineur est fondateur, directeur et programmateur artistique d'Esperanzah!, un festival de musique du monde qui attire plus de 45 000 visiteurs chaque année.
L'objectif: permettre au public de vivre des concerts, qui transmettent une énergie positive, tournée vers le changement, et faire découvrir toutes les richesses culturelles souvent méconnues dans un monde où l'uniformisation culturelle règne.
Teaser:
Avec Esperanzah! Jean-Yves Laffineur crée un lieu où la musique et la culture sont les vecteurs du changement.
Après une vingtaine d'années d'expérience dans le secteur alimentaire, l'agro-industrie et la grande distribution traditionnelle, Frank Mestdagh a initié avec Florence Trokay "D'ici".
Teaser:
Via le magasin "D'ici", un véritable projet collectif, Frank Mestdagh souhaite contribuer à la relocalisation de l'économie et à la promotion des produits de circuit court
« D'ici » (letterlijk vertaald « Van hier ») is een coöperatie voor duurzame voeding gespecialiseerd in lokale kwaliteitsproducten. De eerste winkel werd in 2013 geopend in Nannine.
Teaser:
Dit collectief en participatief project wil het aankopen van streekgebonden voedingsproducten aanmoedigen.
De landbouwcoöperatie Agribio produceert, bewerkt en verkoopt al sinds 2000 biologische graansoorten van Waalse oorsprong. Agribio hecht enorm veel belang aan directe verkoop en aan de filosofie van de korten keten landbouw. Door de korte afstand, het beperkt aantal tussenpersonen en het gecentraliseerde netwerk weet de klant met zekerheid dat hij een afgewerkt biologisch, ecologisch en traceerbaar product aankoopt.
Eerlijke prijzen voor producenten
Teaser:
Deze belgische coöperatie, gespecialiseerd in biologische granen, volgt het graan vanop het veld tot je bord!