Ongrid batterij systeem
Lien avec la Fondation
Jors Vandevelde verdedigde zijn eindproef, met als titel ongrid batterij systeem, in het kader van het graduaat internet of things, aan HOWEST Hogeschool.
De graduaatsproef behandelt de implementatie van een ongrid batterijsysteem met zonnepanelen in een geitenmelkerij in Lokeren. De melkerij zet het systeem, bestaande uit 180 zonnepanelen en 22 batterijen, strategisch in om het elektriciteitsverbruik van de melkerij te optimaliseren. Door geavanceerde software en Europese meteonormen te gebruiken, wordt de impact van het systeem berekend, inclusief de opwekking, consumptie en opslag van zonne-energie. De voorspelling toont een aanzienlijke vermindering van aangekochte elektriciteit, waardoor het aandeel hernieuwbare energie aanzienlijk stijgt. Dit project biedt niet alleen duurzame energievoorziening, maar ook een aanzienlijke besparing op de elektriciteitskosten voor de melkerij.
Dit project benut een innovatieve benadering om energieproductie, -opslag en -verbruik te optimaliseren, met zonnepanelen en batterijen als kerncomponenten. Deze duurzame aanpak bevordert niet alleen technologische vooruitgang, maar ook ecologisch bewustzijn. Zonnepanelen vangen hernieuwbare energie op, verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen bij aan energieonafhankelijkheid. Het geïntegreerde batterijsysteem fungeert als energiebuffer, optimaliseert het eigen verbruik en draagt bij aan een gebalanceerd elektriciteitsnet. Bovendien stimuleert het bewustwording en educatie binnen de gemeenschap, wat resulteert in gedragsverandering en een verschuiving naar duurzaamheid. De voortdurende ontwikkeling van technologieën, zoals efficiëntere zonnepanelen en krachtigere batterijopslag, draagt bij aan een duurzame toekomst. Het systeem biedt niet alleen financiële voordelen maar ook een culturele verschuiving naar duurzaam gedrag. Het beïnvloedt niet alleen individuen, maar heeft ook de potentie om het overheidsbeleid te beïnvloeden, vooral met de opkomst van initiatieven zoals de Belgian Power Exchange (Belpex) die batterijtechnologieën cruciaal maken voor het balanceren van het elektriciteitsnet en het maximaliseren van hernieuwbare energiebronnen.