On the road to Rio
Link met de Stichting
Generation Rio gelanceerd op de Top van de Aarde
Juni 2012 moest meer zijn dan een symbolische datum voor de toekomstige generaties: Brazilië was immers gastland voor de 4e Top van de Aarde, Rio+20. Met de steun van de Stichting wilde Generatie Rio van zich laten horen. Of beter gezegd... zich laten zien!
Het project Generatie Rio bestaat uit 8 groepen van jongeren die de voorbije 20 jaar - na de eerste Top van de Aarde - geboren werden, bijeengebracht en begeleid door de Stichting voor Toekomstige Generaties. Deze nieuwe generatie wilde op haar manier onze leiders het goede voorbeld geven, vanuit hun niet altijd even aangename wijken, zowel in het noorden als in het zuiden van het land. Op DVD meegenomen in de koffers van de Belgische delegatie en vertoond op de Top van de Aarde, is "On the Road to Rio" een boodschap van deze jongeren aan de wereldleiders.
- De jongeren van jeugdhuis Ifigineia uit Merchtem willen nachtlawaai en geuroverlast in hun wijk tegengaan door een verticale groene muur te bouwen. Die financieren ze met de opbrengst van een plantenverkoop en de organisatie van een groene avond.
- Jeugdhuis La Broc uit Charleroi plaatste een bijenkorf in de tuin. De jongeren maken nu zelf hun honing, die ze oogsten en verkopen. Zo leren ze ondernemen en een bedrijf leiden, terwijl zij én hun buurtbewoners iets bijleren over de natuur.
- Vier jonge Belgen van Marokkaanse oorsprong uit de Casablancawijk in Kessel-Lo schreven samen een toneelstuk over vooroordelen waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Ze willen zo op een ludieke manier duidelijk maken hoe het is om een jongere van vreemde origine te zijn in België.
- De jongeren van Soft Revolution in Wemmel richtten een systeem op waarbij diensten, kennis of occasionele hulp onderling worden uitgewisseld. Met het initiatief willen ze een tegengewicht bieden voor de prestatiegerichte maatschappij die alles in geld uitdrukt.
- Binnenkort doorkruisen groene brigades de Marollenwijk in Brussel. De doelstelling van het jongerencentrum Foyer des Jeunes des Marolles: de inwoners bewust maken rond energie door korte filmpjes te maken over situaties uit het dagelijkse leven.
- Bewoners van de arbeiderswijk Far West in Vilvoorde willen via tuinier- en knutselworkshops een nieuwe bestemming geven aan leegstaande percelen. Met behulp van een lokale kunstenaar worden gevonden materialen gerecycleerd en in kunstwerken omgetoverd.
- De leden van de Jeugdclub van Pont-à-Celles organiseren ‘groene fuiven’ : ze werken met lokaal bier en herbruikbare bekers, vervingen al hun lampen door LED verlichting en monteerden elektrische timers op de koelkasten zodat er geen onnodige energie wordt verspild.
- De jongeren van ‘Le Toucan’ in Brussel delen flyers uit vol met tips en adviezen rond waterbesparing. Om zich te informeren, bezochten ze waterzuiveringsstations en musea. Hun droom ? Naar Afrika vertrekken om daar de helpen bij de opbouw van waterputten.