Waste End
Lola Brousmiche, pas afgestudeerd Burgerlijk ingenieur chemie en materiaalkunde aan de Université de Mons en Nathan Pletinckx, student Handelsingenieur aan de UCLouvain FUCaM Mons – gecoacht door StudentLab in Charleroi - ontwierpen Waste End.
Het doel van Waste End is om voedselafval te valoriseren, met twee grote voordelen: reductie van food waste en de productie van groene energie. De installatie van Waste End zet via "bio-methanisering", een natuurlijk proces waarbij bacteriën methaan vormen, organisch afval om in biogas en een natuurlijke meststof. Dankzij deze oplossing kunnen restaurants en grootkeukens hun voedselafval zelf valoriseren zonder beroep te moeten doen op een externe dienstverlener.
Volgens een studie van Leefmilieu Brussel kan 124 ton CO2 worden vermeden door 1000 ton keukenafval te verwerken door middel van bio-methanisering in plaats van verbranding. Dit resultaat kan worden verkregen wanneer 180 keukens gedurende een jaar Waste End gebruiken. De Waste End gebruikers zullen actief bijdragen aan de sensibilisatie rond zero waste: kennisoverdracht en delen van goede praktijken, pedagogische tools en activiteiten voor leerkrachten. Ten slotte streeft Waste End naar een product-dienstcombinatie (PDC) via een verhuurmodel, eerder dan een model dat gebaseerd is op geprogrammeerde veroudering.
Lola en Nathan: "Met deze beurs kunnen we een complexer prototype ontwikkelen. Dit prototype zal worden gemonitord door middel van sensoren, zodat we de prestaties kunnen analyseren. We zullen de gegevens en de feedback van de gebruiker gebruiken om het product te optimaliseren. We zullen deze eerste installatie ook gebruiken voor de verdere promotie van onze producten en diensten".
Waste End ontvangt een beurs van € 5000 .