Vsycle
Vsycle is gestart in 2020 wanneer verschillende studenten bio-ingenieur en industrieel ingenieur samenkwamen om deel te nemen aan de iGEM wedstrijd die ernaar streeft om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie. Hier lag de focus initieel op het gebruik ice nucleation proteïnen (een soort ijsbindende proteïnen) als alternatief cloud seeding middel.
Omdat ijsbindende proteïnen veel potentieel hebben, heeft Shauny Van Hoye Vsycle gestart. Hij merkte al snel dat een biologisch cloud seeding alternatief heel veel obstakels met zicht meebrengt, waardoor hij zijn focus verlegde naar het gebruik van antivries proteïnen (ook een soort ijsbindende proteïnen) om vorstschade tegen te gaan in de teelt van bijvoorbeeld appelen of kersen.
Deze toepassing is nauwkeuriger te valideren en iets minder complex, maar valt nog steeds onder de missie van Vsycle. Vsycle wil die nieuwe ijsbindende proteïnen ontwikkelen met behulp van computationele technieken en synthetische biologie om de samenleving robuuster te maken in een veranderend klimaat, door meer regen te voorzien in drogere streken m.b.v. biologische cloud seeding of door fruitbloesems te beschermen tegen onvoorspelbare periodes van vorst.
Vsycle wordt ondersteund door Durf Ondernemen en gecoacht door Tom Van Damme.
“Het ontwikkelen van een product dat interessante wetenschappelijke concepten combineert met toepassingen die zorgen voor een betere wereld wordt waren mijn voornaamste drijfveren en als net afgestudeerde ingenieur had ik dan ook weinig te verliezen met in dit avontuur te springen. Het veranderend klimaat zorgt voor vele problemen zoals minder voorspelbare seizoenen die resulteren in meer vorstschade in de fruitteelt. Om hiervoor een oplossing te ontwikkelen als student-ondernemer is niet evident, maar ik ondervind wel geweldige steun zowel binnen de universiteit van Durf Ondernemen (organisatie binnen UGent) en professoren, als van buitenaf. Met de beurs van Stichting voor Toekomstige Generaties hoop ik de proteïnen die in silico ontwikkeld zijn in het labo te produceren en te valideren.”
Vsycle ontvangt een prototypingsbeurs van €5000.