Une bière, deux tartines !
Pierre-Yves Bastin, afgestudeerd als master in International strategic marketing aan HEC Luik, gaat momenteel voor een aanvullende master in ondernemerschap (HEC-Entrepreneurs) aan HEC Luik. Met het VentureLab in Luik als mentor is hij de bedenker van het project 'Une bière, deux tartines' ('Eén pils, twee boterhammen!').
'Une bière, deux tartines' heeft als doel draf uit regionale brouwerijen te valoriseren in menselijke voeding. Met de productie van drafmeel wordt het voedings- en smaakpotentieel van dit brouwerijafval voluit benut en is een alternatief beschikbaar voor klassiek meel.
Drafmeel, dat veel vezels en eiwitten en weinig suikers bevat, is vandaag een lokaal en circulair alternatief voor klassiek meel. Toch wordt de vochtige en warme draf momenteel weinig verwerkt in menselijke voeding, omdat de valorisatie onmiddellijk moet gebeuren. Dankzij het droogproces dat 'Une bière, deux tartines' heeft ontwikkeld, wordt het niet alleen mogelijk de draf te bewaren als meel, maar ook hem volgens circulaire principes te verwerken in talrijke nevenproducten zoals brood en pasta's.
Pierre-Yves: "Als jarenlang amateurbrouwer heb ik het altijd triest gevonden dat ik na het brouwen mijn draf moest weggooien! Mijn opleiding in ondernemerschap was de perfecte gelegenheid om mijn passie voor het brouwen te combineren met het zoeken van bedrijfsmatige oplossingen voor de valorisatie van dat regionale brouwafval. Dankzij deze beurs kan ik het dehydratatieproces verfijnen om het milieuvriendelijker te maken, en prototypes van nevenproducten op basis van drafmeel ontwikkelen."
Une bière, deux tartines ! ontvangt een beurs van € 2000.