Tulipal is een Belgische medtech start-up die een draagbare reiniger voor menstruatiecups ontwikkelt. Het wil ervoor zorgen dat menstruerende vrouwen tijdens hun regels probleemloos een gezond en herbruikbaar alternatief als de menstruatiecup kunnen gebruiken. Daarom heeft Tulipal samen met een groep gebruiksters een praktische en ecologische tool ontwikkeld waarmee de cup overal doeltreffend gereinigd kan worden. Hij is compact, gebruiksvriendelijk en ontworpen en vervaardigd volgens een ecologische methode. Hij wordt geproduceerd en in elkaar gezet in België en is in combinatie met de cup zowat 90% milieuvriendelijker dan de wegwerpoplossingen.
De start-up is ontstaan in 2018 in het kader van het Triaxes-project en kreeg in 2019 een prototypingbeurs van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties. Sindsdien heeft hij verschillende wedstrijden gewonnen en is hij door Ustart verkozen tot studentenstart-up van 2021. Na zich twee jaar lang te hebben toegelegd op de ontwikkeling van het product, de opbouw van een netwerk en de opstelling van twee patenten, is Tulipal vandaag laureaat van het SE’nSE Fonds. Zo kan het de productie van de reiniger en de introductie ervan op de markt financieren.
Maar daar stopt het niet voor Tulipal: via zijn sociale netwerken probeert het ook om de taboes rond menstruatie te doorbreken en om over dit thema te informeren en te sensibiliseren. Tulipal wil ook menstruatiearmoede bestrijden, een fenomeen dat wereldwijd 500 miljoen vrouwen treft en iets minder dan 30% van de vrouwen in Brussel. De start-up gaat de strijd aan met dit fenomeen, door samen te werken met Bruzelle en door de deelnemers en deelneemsters aan zijn crowdfunding te vragen om een set te schenken aan vrouwen die het moeilijk hebben. Het is Tulipals missie om menstruatie mee bespreekbaar te maken, om menstruerende vrouwen te emanciperen en om tegelijk het voortouw te nemen in de ecologische transitie waar onze maatschappij om vraagt.
Momenteel bestaat het team uit 2 geëngageerde en gemotiveerde ingenieurs. Julia Thieffry, 24 jaar, studeerde in 2020 af als bio-ingenieur aan de ULB en is intussen fulltime bezig met het project. Lucas Secades, 23 jaar, is lucht- en ruimtevaartingenieur (2020) en momenteel student industrieel en technologisch beheer aan Solvay.
De ambitie van Tulipal voor de komende 3 jaar: dat alle menstruerende vrouwen hun regels gemakkelijker en gezonder kunnen beleven. Tulipal wil oplossingen blijven aanbieden die het leven vereenvoudigen en die een positieve impact hebben op milieu en maatschappij.