Stichting De Noordzee
Link met de Stichting
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke Nederlandse natuur- en milieuorganisatie die al meer dan 35 jaar actief is in de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee. In het kader van het programma "Schone Scheepvaart" lanceert Stichting De Noordzee het project "All on board! ". Dit meerjarige project heeft tot doel het aantal op zee gestrande containers en de daaruit voortvloeiende milieuschade te verminderen.
Met 260.000 scheepsbewegingen per jaar alleen al in Nederland is de Noordzee een van de drukste zeeën ter wereld. Helaas is de scheepvaart ook de oorzaak van veel milieuproblemen, zowel tijdens het vervoer als bij de sloop van schepen. Naar schatting worden jaarlijks tussen de 1.500 en 10.000 containers overboord gegooid, waarvan sommige zelfs nooit worden gerecupereerd, met aanzienlijke milieuschade tot gevolg.
Uit recent onderzoek blijkt dat de veiligheidsregels voor grote containerschepen onvoldoende worden nageleefd. Zo beveiligen 3 van de 5 schepen in de Rotterdamse haven de containers niet goed of verdelen ze hun gewicht niet goed. Bovendien is het zeevervoer nog steeds relatief weinig onderworpen aan milieueisen.
Begin 2019 verloor de MSC Zoë 342 containers in de Noordzee bij de Waddenzee en de schoonmaakwerkzaamheden zijn nog steeds aan de gang.
Stichting De Noordzee mobiliseert de scheepvaart om het aantal containers dat jaarlijks in zee valt drastisch te verminderen. Het veranderen van gewoontes en het ontwikkelen van nieuwe wetgeving is een zeer langzaam proces dat een alomvattende aanpak vereist. Stichting De Noordzee streeft naar een dubbele impact. Ten eerste moet de kennis van de verschillende belanghebbenden in de maritieme sector over goede en slechte praktijken met betrekking tot het verlies van containers worden vergroot en moet hun rol worden benadrukt om elk verlies te voorkomen. Daartoe werkt de stichting samen met belanghebbenden in de sector om te onderzoeken hoe een zeewaardig containerschip (schip) eruit zou zien, hoe het zou zijn gemaakt en hoe het zou worden behandeld. Daarnaast organiseert het een "container challenge" met werksessies en een oproep aan professionals in de sector.
Daarna worden betrokken en actieve belanghebbenden aangemoedigd om deze ideeën om te zetten in concrete vrijwillige acties tegen het verlies van containers. Vrachteigenaren kunnen hun positie gebruiken om maatregelen te nemen om het verlies van containers te voorkomen en zo grote veranderingen in gang te zetten.
De activiteiten omvatten één-op-één communicatie met vrachteigenaren en industrienetwerken.