Sonian Wood Coop
Invoering van een lokale waardeketen voor het hout uit het Zoniënwoud
Het Zoniënwoud is een peri-urbaan ecosysteem van ongeveer 5.000 hectare net buiten de Europese hoofdstad, en is sinds 2017 erkend als UNESCO-werelderfgoed. Elk jaar wordt een zorgvuldig geselecteerd aantal bomen gekapt en vervangen door nieuwe bomen om het bos aan te passen aan de klimaatverandering, de biodiversiteit te vergroten en om hout te produceren. Momenteel wordt het grootste deel van dit hout naar Azië geëxporteerd, wat een negatieve ecologische voetafdruk oplevert (zo’n 10 tot 30% van de koolstof die bomen gedurende vele tientallen jaren hebben vastgelegd, komt vrij door het hout over de hele wereld te transporteren) en heel weinig lokale waarde.
Benjamin Moncarey en Stephan Kampelmann, de oprichters van Sonian Wood Coop, willen deze jaarlijkse aanvoer van meer dan 10.000 kubieke meter hout gebruiken om de houteconomie te stimuleren in en rond Brussel. En ze willen meteen ook een alternatief bieden voor het wereldwijde exportmodel dat de Belgische bosbouw domineert.
Sonian Wood Coop orkestreert de samenwerking binnen de houtbewerkingsgemeenschap. Het werkt samen met boseigenaren, houthakkers, zagerijen, verwerkers, timmerlieden, schrijnwerkers en andere partners in de heropbouw van een gerelocaliseerde waardeketen, die in elke fase een sociale en economische meerwaarde genereert.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ