ROVER
ROVER is een project bedacht door Tom De Koninck, student design en architectuur aan de HOGent in Aalst. Hij wordt ondersteund door Broeikas en gecoacht door Anja Cornelis.
Via zijn project worden reststromen van lokale industrieën geïnventariseerd en hergebruikt in een meubelproductie. De methode die in hierin ontwikkeld wordt, keert het ontwerpproces om. In plaats van te beginnen met een idee en dan te gaan ontwerpen en materialiseren, vertrekt dit project van wat er al aanwezig is. Zo wil het de perceptie van reststromen veranderen en een nieuwe stap toevoegen aan de levenscyclus van materialen.
Een kenmerkend aspect van ROVER is de sterke lokale verankering. Alle materialen worden verzameld bij bedrijven in eenzelfde regio, wat niet alleen logistieke voordelen oplevert maar ook bijdraagt aan de stimulatie van de lokale economie. Het project bouwt aan een netwerk met lokale bedrijven en organisaties om een gemeenschap rond het ROVER-label te creëren.
Het project streeft naar een evenwichtige integratie van ambachtelijk vakmanschap en moderne industriële technieken. Handgemaakte meubels vertellen unieke verhalen, terwijl diverse industriële processen worden toegepast om een eigentijdse esthetiek te bereiken. Hiermee overbrugt het project de kloof tussen traditie en innovatie.
ROVER dient niet alleen als een meubelproject, het vertegenwoordigt een verschuiving in denken en produceren waar ecologie en economie hand in hand gaan, en biedt een inspirerend model voor een meer duurzame toekomst.
“Het is heel confronterend hoe bij veel industrieën zeer rechtlijnig gedacht wordt. Als een bepaald materiaal niet 100% geschikt is voor hun productie, belandt het in de container, terwijl het voor andere sectoren nog een perfect bruikbare grondstof is. Daarom startte ik met het ‘Rover’-idee, om zo bedrijven bewust te maken van de waarde van hun eigen reststromen. De beurs zal hierbij de drempel naar een draaiend businessmodel verkleinen, door de mogelijkheid om te investeren in machines. Op die manier wordt een lokale repetitieve verwerking van deze materialen mogelijk. Alleen zo kan het concept slagen en weldegelijk een verschil maken.”
ROVER ontvangt een beurs van € 5000 om zijn prototype te ontwikkelen