Pistil
Het brein achter het Pistil-project is Sébastien van Wassenhove, een jonge bio-ingenieur met specialisatie in milieutechnologie en een diploma van de UCLouvain. Zijn idee ontstond tijdens de lockdown en is nu concreet geworden dankzij de steun van Yncubator en zijn coach Eric van Cutsem.
Sébastien wil met Pistil de saffraanteelt in Europa concurrerender maken. Op dit moment ontbreekt er structuur op de wereldwijde saffraanmarkt. Omdat 90% van de productie gebeurt in Iran, moet de saffraan via heel wat tussenschakels passeren voor hij de consument bereikt. Dat leidt tot stijgende saffraanprijzen en het risico op namaak.
Het idee om in Europa saffraan te telen is niet nieuw, maar door de hoge arbeidskosten was de productie er zo duur geworden dat alle producenten uit Europa wegtrokken. Om de specerij opnieuw lokaal te produceren, moet de productiekost dus omlaag. De oplossing van Pistil bestaat in de ontwikkeling van mechanische tools die de oogst vereenvoudigen, zodat er minder handenarbeid nodig is. Dan kan er opnieuw saffraan worden geteeld in Europa. Lokaal telen garandeert de traceerbaarheid en kwaliteit van de specerij voor een redelijke en consistente prijs.
" De kwaliteit van voeding is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Tijdens mijn studies bio-ingenieur werd die interesse alleen maar groter. Wanneer je een diepgaande kennis uitbouwt over de diversiteit en complexiteit van levende organismen, besef je dat gezonde voeding de sleutel is tot een goed leven. Dit project voor saffraanproductie was dus een manier om mijn levensvisie te combineren met de technische vaardigheden die ik tijdens mijn studies heb verworven. Toen ik afstudeerde, heb ik dan mijn kans gegrepen. Mijn technische kennis en mijn banden met academici zullen van pas komen om dit toch wel zeer uitdagende project te verwezenlijken.
In de saffraanteelt zou automatisatie een manier zijn om saffraan ruimer beschikbaar te maken en tegelijk de kwaliteit te garanderen dankzij de traceerbaarheid. De eerste helft van de beurs van de Stichting voor Toekomstige Generaties zal worden gebruikt om een prototype te maken waarmee de bloem kan worden geoogst in het veld. De andere helft zal dan weer dienen om de haalbaarheid na te gaan van het losmaken van de stamper van de bloem, met een minimum aan handenarbeid.
Wat je zeker nog moet onthouden over dit project? Door weer aan te knopen met de lokale saffraanteelt, zal ook een stukje Europees erfgoed worden hersteld! "
Pistil ontvangt een beurs van € 4650 om het prototype te ontwikkelen.