Nile Plastic
Link met de Stichting
Volgens het WWF komt jaarlijks 570.000 ton plastic in het Middellandse Zeegebied terecht, waarvan 270.000 ton rechtstreeks uit Egypte. Volgens een rapport van het World Economic Forum komt 90% van al het plastic afval in zee terecht langs tien grote rivieren, waaronder de Nijl. De Nijl vormt dus een belangrijke corridor voor afval. Op verschillende plaatsen wordt deze rivier onderbroken door dammen. Deze dammen zijn een verzamelpunt voor een groot deel van het plastic voordat het overstroomt. Aangezien deze dammen alleen per boot bereikbaar zijn, vormen de 3000 vissers van de Nijl een potentieel "leger" van afvalverzamelaars. Het project "Nile Plastic" werkt daarom aan de ontwikkeling van een model van economische samenwerking tussen Nijlvissers en handelaars in Caïro. De vissers halen het afval, plastic en aluminium op en verkopen het vervolgens als grondstof aan handelaren in gebruikte materialen in de hoofdstad. Een win-win model met een cirkelvormige aanpak.
"Nile Plastic" is een project van VeryNile. VeryNile, opgericht in 2018, is het eerste Egyptische initiatief dat zich richt op duurzame acties om de Nijl afvalvrij te maken, in combinatie met milieubewustzijn. De kern van VeryNile is de sociale onderneming Bassita, die zich expliciet bezighoudt met partnerschappen tussen actoren uit verschillende sectoren en gebieden van de samenleving. VeryNile heeft 14 vaste medewerkers en 3.600 vrijwilligers.
Om dit samenwerkingsmodel te ontwikkelen, richt VeryNile zich op het opleiden en leveren van een dozijn boten, zodat de vissers hun afval gemakkelijk kunnen ophalen. De vissers krijgen een opleiding over de verschillende soorten plastic en de marktwaarde ervan. De boten zullen worden uitgerust met apparatuur om de inzameling en sortering van afval te vergemakkelijken. Daarnaast is het de bedoeling om een continue aanvoer van plastic en aluminium te garanderen en permanente partnerschappen op te zetten met handelaren die het gesorteerde plastic tegen marktprijzen inkopen. Tot slot zet het team zich in om het publiek bewust te maken van de gevolgen van plasticvervuiling. Het project loopt van mei 2020 tot mei 2021.
Nile Plastic is laureaat van de BeMed-oproep voor micro-initiatieven waar de Stichting voor Toekomstige Generaties partner van is, dankzij het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties.