Beyond Plastic Med
Link met de Stichting
Vervuiling door plastic op zee is een van de ernstigste milieuproblemen die de oceanen vandaag de dag treffen. Eenmaal vrijgegeven in de natuurlijke omgeving, kan het tot 500 jaar duren voordat plastic verdwijnt. Elk jaar wordt er meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. Drijvend tussen twee wateren, kan plastic vele diersoorten wurgen of verstikken. Onder invloed van de zon fragmenteert het in micro-plastic dat door vissen kan worden ingenomen en zo in de voedselketen terechtkomt. Het vormt dus ook een potentiële bedreiging voor de menselijke gezondheid.
Met meer dan 3.000 miljard deeltjes microplastic is de Middellandse Zee de meest vervuilde zee ter wereld. Tegenover deze vaststelling hebben de Prins Albert II van Monaco Foundation, de Tara Ocean Foundation, Surfrider Foundation Europe en de Mava Foundation hun krachten gebundeld om het Beyond Plastic Med (BeMed) initiatief leven in te blazen tijdens de internationale conferentie "Plastics in the Mediterranean: beyond the observation, what solutions?" gehouden in Monaco in maart 2015.
De vereniging Beyond Plastic Med (BeMed) wordt vandaag de dag geleid door een grotere groep, aangezien l’Union internationale pour la conservation de la nature zich wenste te engageren met de stichtende leden.
BeMed lanceert elk jaar een oproep tot micro-initiatieven om projecten te ondersteunen die tot doel hebben de plasticvervuiling in de Middellandse Zee te verminderen.
De Stichting voor Toekomstige Generaties is, dankzij het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties, partner in deze oproep voor micro-initiatieven en steunt verschillende van haar laureaten.
In 2020 zijn de door de Stichting gesteunde laureaten: Very Nile's Nile Plastic project, "Plastic op zee, de oplossing is op aarde" van Tunisie Ecologie, en Project Xibka van Zibel.
In 2021 zijn de door de Stichting gesteunde laureaten: Mare Vivu's Missie CorSeaCare 2.0, TATAVAKA's Naar een archipel zonder plastic, en UMR Marbec's Diagnostiek en duurzaamheid van de schelpdierenteelt in de Middellandse Zee: wat met microplastics?