Link met de Stichting
Le Trusquin is een vzw die werkzoekenden de kans geeft om ervaring op te doen op de werkvloer. Ze biedt opleidingen aan om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Bij Le Trusquin zijn die stages en opleidingen specifiek gericht op ecologisch bouwen, een thema waarvan de organisatie binnen de sector ondertussen een heuse referentie en kennispool is geworden. Daarnaast heeft Le Trusquin ook een team opgericht voor het ecologisch verantwoord beheer van groene ruimten. Dat team mag ondertussen zelfs al werken uitvoeren in de verschillende natuurreservaten van de regio. In 2013 stelde Le Trusquin 20 mensen tewerk en geeft jaarlijks vorming aan niet minder dan 60 stagiairs.
De laatste kans
“We vormen gedurende 18 maanden stagiairs die op echte bouwwerven moeten tonen dat ze productief werken en binnen een afgesproken termijn kwaliteitswerk leveren. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat we hun laatste kans zijn en we zijn ervan overtuigd dat onze stagiairs dankzij deze werkervaring heel wat zelfvertrouwen opdoen. Wij stappen af van de theoretische denkkaders en zetten ze om in praktijk”, benadrukt de directeur van Le Trusquin, Patrick Truccolo.
Eén persoon, één stem
Na de 18 maanden praktische opleiding die de stagiairs krijgen op de werven, volgt een stage in een extern bedrijf, waarbij ze psycho-sociaal ondersteuning krijgen. Een groot deel van de stagiairs wordt na hun stage ook effectief aangeworven. “Mensen die werden gecatalogeerd als ‘nietsnutten’ zijn nu ware experten in isolatie en ecologisch bouwen”, zegt Patrick Truccolo trots. Iedereen heeft ook een eigen stem binnen de onderneming, maandelijks wordt er vergaderd over de te nemen beslissen en daarbij wordt het principe van één persoon één stem gehanteerd.
Een referentie in ecologisch bouwen
Le Trusquin bouwt bioklimatologische, energiezuinige of passiefhuizen en geeft daarbij altijd de voorkeur aan zowel duurzame als natuurlijke materialen zoals hout, wol, kalk en planten (voor isolatie en daken). De eigen bedrijfsgebouwen van 1500 m2 zijn daarvan een goed voorbeeld. “We bezoeken projecten in Oostenrijk, Duitsland of Oostenrijk om innovatief te blijven en delen vervolgens onze bevindingen. We willen immers een gespecialiseerd opleidingscentrum worden”. De vzw tracht in de toekomst nog minder financieel afhankelijk te zijn van subsidies, ze slaagt er momenteel in 70 % van de kosten te financieren met haar activiteiten, de overige 30 % wordt gedragen door het Waals Gewest en het Europees Sociaal Fonds.