DECLIC: Diagnostiek en duurzaamheid van de schelpdierenteelt in de Middellandse Zee: wat met microplastics?
Vervuiling door microplastics in de Middellandse Zee: wat is de impact van de schelpdierenteelt?
Dit wetenschappelijke project, gedragen door de UMR (Unité mixte de recherche) Marbec, heeft als doel in te schatten in hoeverre de schelpdierenteelt bijdraagt tot de vervuiling van de lagune van Thau door microplastics. Daarnaast wil het aanbevelingen formuleren om deze praktijk in stand te kunnen houden en de impact ervan te verminderen.
De vereniging zal een jaar lang een maandelijkse analyse uitvoeren van de microplastics die aanwezig zijn in de waterkolom, de afzettingen en de tweeschalige schelpdieren. Aan de hand van stalen die genomen zijn in 2011, zal een vergelijking kunnen worden gemaakt met de staat van de vervuiling in 2021.
Daarna volgt een fysicochemisch onderzoek, om een beeld te krijgen van de vervuiling door microplastics die verband houdt met de veroudering van het gebruikte materiaal in de schelpdierenteelt. Door onder de professionele kwekers een bevraging te houden over hun werkmethoden, zullen de onderzoekers kunnen bepalen welk materiaal getest dient te worden en zullen zij tevens inzicht verwerven in het gebruik en de snelheid waarmee het veroudert. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal dan een gids van good practices worden samengesteld, die de schelpdierenkwekers moet helpen om duurzamer te gaan werken.
Ten slotte zal rond het project een uitgebreide communicatiecampagne worden opgezet. Er zullen filmpjes in stop motion gemaakt en verspreid worden.
Dit project is laureaat van de BeMed-oproep voor micro-initiatieven waar de Stichting voor Toekomstige Generaties partner van is, dankzij het Aether-fonds voor Toekomstige Generaties.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ