Circul'Egg
Link met de Stichting
Yacine Kabeche, Justine Lecallier, Samuel Olivier zijn de drie oprichters van Circul'Egg. Deze onderneming valoriseert coproducten uit de agro-industrie door ze om te zetten in nieuwe grondstoffen met een hoge toegevoegde waarde voor andere sectoren, en past zo binnen een circulaire economie. Circul'Egg ontwikkelt een oplossing voor het valoriseren van eierschalen uit eierbrekerijen. Eierbrekerijen zijn fabrieken die eiproducten leveren aan de voedingsmiddelenindustrie. Elk jaar worden in Frankrijk 6 miljard eieren verwerkt en wordt bijgevolg 40.000 ton eierschalen weggegooid.
Dit biologische afval wordt niet benut en daarom gewoon gestrooid als bodemverbeteraar of verbrand, wat de ecologische voetafdruk van de sector vergroot. Circul'Egg haalt deze schalen gratis op wanneer ze de fabriek verlaten en verwerkt ze tot nieuwe ingrediënten met een hoge toegevoegde waarde voor de diervoeder-, nutraceuticals- en materialenindustrie.
Circul'Egg heeft een gepatenteerd proces ontwikkeld dat de schaal mechanisch scheidt van het membraan zonder gebruik te maken van chemische middelen. Dat proces levert twee producten op: eierschaalpoeder, dat voor 96% uit calciumcarbonaat bestaat, en eierschaalmembraanpoeder, dat rijk is aan collageen en hyaluronzuur. Eierschaalpoeder vormt een biogebaseerd alternatief voor calciumcarbonaat, dat doorgaans wordt gewonnen uit kalksteengroeven. Eierschaalmembraanpoeder is bestemd voor menselijke of dierlijke consumptie, alsook voor de voedingssupplementen- en cosmeticasector.
"Met ons initiatief, Circul'Egg, wilden we een antwoord bieden op verschillende uitdagingen. Het begon allemaal met de wens om coproducten om te vormen tot een volwaardige hulpbron en op die manier verspilling van geld en grondstoffen tegen te gaan. Door de bestanddelen van eierschalen te bestuderen, ontdekten we dat we ingrediënten konden maken met een positieve impact op het milieu. Bovendien kwamen we na ontmoetingen met fokkers tot het besef dat het belangrijk was om de industrie in haar geheel te verbeteren, door een deel van onze opbrengst terug te geven aan deze fokkers.
De steun van de 'Seeding the Future'-projectoproep zal ons helpen om ons project te ontwikkelen: met de financiële middelen die we krijgen, kunnen we een deel van ons industriële demonstratiemodel maken. Ook de begeleiding van mentors die vertrouwd zijn met de sector zal onze onderneming ten goede komen. Bij Circul'Egg zijn we er vast van overtuigd dat we kunnen slagen in onze missie, op voorwaarde dat we ons omringen met de juiste mensen."