Bring Back
België produceert jaarlijks 320 000 ton glasafval. En als we onze verpakkingen nu eens zouden hergebruiken in plaats van ze weg te gooien of te recycleren? Dat is wat Bring Back voorstelt met zijn sleutelklare wasdienst voor glazen verpakkingen. Het begon met de vaststelling dat glas hergebruiken 5 keer milieuvriendelijker is dan recycleren. Het is ook energiezuiniger (79% minder CO2-uitstoot) en het verbruikt minder water (30% minder dan bij de productie van nieuw glas).
Het statiegeldsysteem is niet nieuw in België, maar momenteel beperkt tot de heel grote merken van bier, softdrinks en water. Laurent Halmes, Fanny Grommerch en François Tonneau willen het statiegeld uitbreiden tot alle voedsel- en drankproducenten, ongeacht hun grootte of producttype.
Met zijn model wil Bring Back ecologischer, maar ook meer concurrerend zijn dan de sector van nieuw glas, waarvan de prijzen sterk schommelen volgens de energiekosten. Bovendien zijn er in België geen glasfabrieken meer, waardoor nieuw glas uit het buitenland komt. Door verpakkingen te hergebruiken, blijven de hulpbronnen en grondstoffen in België en is ons land dus minder afhankelijk van de internationale markt. Bij een 360°-aanpak zorgt dit nieuwe systeem ook voor extra jobs, waardoor de lokale economie een boost krijgt.
Het wascentrum in Luik kan 10 miljoen glazen flessen en bokalen per jaar wassen. De onderneming verbindt zich ertoe te mikken op klanten die zich binnen een straal van 200 kilometer rond het centrum bevinden, om haar impact op het vervoer van de verpakkingen te beperken. Tot haar klanten behoren brouwerijen als Lupulus, Val Duc en Gembloux Beer, maar ook wijnbouwers, producenten van sappen en alcoholvrije dranken, en tot slot de voedingssector met bijvoorbeeld het merk Maria&Franz.