Beanlife
Tempeh, een ecologisch en gezond alternatief voor dierlijke eiwitten
De markt voor verse plantaardige eiwitten in België is zeer beperkt, met slechts een klein aantal producten in de horeca. Noemi Salantiu en Winnie Poncelet zijn overtuigd van de noodzaak om dit gezonde en ecologische alternatief voor dierlijke eiwitten verder te ontwikkelen, en daarom lanceerden ze Beanlife.
De Brusselse start-up Beanlife produceert en verkoopt tempeh, een voedingsmiddel op basis van plantaardige eiwitten, dat dit ondernemerskoppel maakt van soja die volgens een traditionele Indonesische methode wordt gefermenteerd. Deze methode biedt een smakelijker tempeh met een betere textuur dan de vegetarische producten die momenteel in België verkrijgbaar zijn. Beanlife heeft ook een ‘circulaire’ tempeh ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van residuen uit de notenindustrie.
Wat is het voordeel van tempeh? Het wordt vaak gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor vlees: de teelt van soja, het hoofdbestanddeel van de klassieke tempeh, genereert 5 tot 60 keer minder CO2-uitstoot dan de vleesproductie. Het overschakelen van rundvleesconsumptie naar tempeh zou een besparing van 708.000 kg CO2 per jaar opleveren! De grondstoffen voor tempeh, soja, noten en zwarte bonen, kunnen volledig biologisch worden geproduceerd in België. Tot slot is tempeh gezond: rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, en zeer goed verteerbaar. Het kent een grote verscheidenheid aan culinaire toepassingen, zoals blijkt uit de samenwerkingsverbanden die Beanlife aanging met verschillende spelers in de horeca.
De ervaring van Winnie en Noemi stelt hen in staat om dit innovatieve product een groot potentieel te geven: meer producten, minder verpakkingen, minder afval, meer partnerschappen om de toekomst vorm te geven.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ