Project Xibka
Link met de Stichting
Wanneer vismateriaal wordt achtergelaten, verloren gaat of wordt weggegooid, wordt het in de oceaan opgeslokt door stromingen en stormen. Ze blijven tientallen jaren in de oceanen en veroorzaken onberekenbare schade. Dit fenomeen, ook wel "spookvisserij" genoemd, vormt een enorme bedreiging voor de vispopulaties en hun leefgebieden over de hele wereld. De NGO Zibel verzamelt maandelijks ongeveer 250 kg visgerei aan de Maltese kust.
Mariene plastieken worden zelden ingezameld en worden in Malta niet gerecycleerd. Het initiatief van Zibel behoort tot de eerste in zijn soort op het Maltese eiland. Dit project bouwt voort op het werk dat Zibel al heeft gedaan en biedt een nieuwe manier van samenwerken om een grote impact op het lokale mariene milieu aan te pakken. Door haar betrokkenheid bij de visserijgemeenschappen, zowel professioneel als recreatief, heeft Zibel de belangstelling van deze belangrijke belanghebbenden vergroot om de problemen van de plasticvervuiling van de zee te helpen oplossen.
Dit afval wordt op twee manieren teruggewonnen. Ten eerste wordt het materiaal gerecycleerd of hergebruikt door lokale ambachtslieden. Ten tweede wordt een deel van het materiaal bewaard voor het bedrijf NoFir, dat er nieuwe textielproducten van maakt. Door op grote schaal over deze activiteiten te communiceren, wil Zibel meer verantwoorde praktijken aanmoedigen en het bewustzijn van de gevolgen van de spookvisserij vergroten. Het project loopt van juni 2020 tot november 2021.
Het Xibka-project van Zibel is laureaat van de BeMed-oproep voor micro-initiatieven waar de Stichting voor Toekomstige Generaties partner van is, dankzij het Aether-fonds voor Toekomstige Generaties.