Link with FFG
Ontdek hoe de Stichting jongeren en hun 360°-ideeën en initiatieven ondersteunt in beeld:
LaSemo is een van de eerste duurzame festivals van België. De editie van 2017 lokte zo’n 27.000 bezoekers. Naast de concerten kunnen de festivalgangers genieten van straattheater, kortfilms, dansvoorstellingen en spelen. “We proberen gedurende drie dagen een andere wereld te creëren” vertelt Nora Gosse. Met haar brede assortiment aan activiteiten, wil LaSemo zo veel mogelijk mensen aanspreken. Het heeft verschillende voorzieningen voor mensen met een beperking en zet sterk in op sensibilisatie rond sociale thema’s. Bovenal is LaSemo pionier op vlak van ecologie en daarmee een voorbeeld voor velen.
Volle kracht vooruit
De eerste editie van het festival vond plaats in 2008 op ‘l’île d’Oneux’ te Hotton, in de provincie Luxemburg, en lokte zo’n 4500 festivalgangers. Reeds vanaf het begin zijn duurzaamheid en toegankelijkheid de basisdoelstellingen van LaSemo. Sinds 2012 draagt het dan ook het Access-i-label. In 2013 verhuisde het festival naar het ‘Parc d’Enghien’ in Henegouwen. In 2017 bedroeg de opkomst 27.000 mensen, een record. Zo’n 20% van de festivalgangers zijn kinderen. In de toekomst wil LaSemo de buurtbewoners nog meer betrekken door de artiesten bij hen te laten logeren. Verder behaalde LaSemo in 2017 het Green Key label en stelt de organisatie alles in het werk om zo snel mogelijk de Greener Festival Award te bemachtigen.
Ecologisch pionierschap
In 2016 verklaarde 72% van de festivalgangers dat ze LaSemo bezochten omwille van haar duurzame insteek. De ecologische initiatieven zijn indrukwekkend: herbruikbare bekers, ecologische toiletten, afvalsorteereilanden, maximale beperking van verpakkingen, decoratie met gerecycleerde materialen en lokale en duurzame maaltijden, zijn slechts enkele voorbeelden. Zodoende toont LaSemo ook aan de sector dat het anders kan en dat grootschalige evenementen best duurzaam kunnen zijn. LaSemo heeft met andere woorden een zekere “laboratoriumfunctie” waaruit zijzelf en anderen kunnen (blijven) leren.