Maternia
Ontdek hoe de Stichting jongeren en hun 360°-ideeën en initiatieven ondersteunt in beeld:
De Vlerick Business School bracht Natalia Villarreal, Zainab Dakik en Clara Maspons samen rond hun gemeenschappelijke wens om een verschil te maken in de prenatale zorg voor vrouwen. Tijdens hun studie Innovatie en Ondernemerschap kwamen ze op het idee om een medisch hulpmiddel te ontwikkelen voor zwangere vrouwen met beperkte toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg, om het risico op doodgeboorte te verminderen. Ze doopten hun project 'Maternia'.
Het medische hulpmiddel is bedoeld voor gebruik tijdens de laatste stadia van de zwangerschap, gezien de ernstige complicaties die kunnen optreden en die extra controle en toezicht vereisen. Het belangrijkste doel van het hulpmiddel, dat technologie en traditionele gynaecologische praktijken combineert, is om realtime-informatie te verstrekken aan de vrouwen, zodat ze snel kunnen reageren en medische hulp inroepen in geval van complicaties.
Natalia, Zainab en Clara worden begeleid door Voxdale en gecoacht door Bart Verleije.
"Maternia berust op drie thema's die voor het team van groot belang zijn: gendergelijkheid, gezondheid en inclusieve innovatie. De onthutsende cijfers over doodgeboorte in de wereld zijn een betreurenswaardig gevolg van de moeizame vooruitgang op die vlakken.
Het is moeilijk te begrijpen dat er jaarlijks 2,6 miljoen doodgeboren baby's ter wereld zijn en dat de aanpak van deze kwestie niet bovenaan de mondiale agenda staat. Het initiatief komt voort uit bezorgdheid en de vastberadenheid om dit cijfer terug te dringen met een duidelijke en welbepaalde missie en visie.
Student-ondernemer zijn is een nuttige en dynamische leerervaring. Ons project, dat innovatie en inclusie combineert, ligt in het verlengde van de waarden die ons bijgebracht werden tijdens de opleiding. Dankzij de Stichting voor Toekomstige Generaties kunnen we een verfijnder prototype ontwikkelen en de haalbaarheid ervan beter nagaan.”
Maternia ontvangt een prototypingsbeurs van €4388.