HITCH
Esther & Marie-Eline zijn twee jonge ontwerpsters die gepassioneerd zijn door design, maar evenzeer door de invloed van die sector op de klimaatproblematiek. Esther doet haar master interieurarchitectuur aan Sint Lucas in Gent en Marie-Eline studeert Interieurvormgeving aan Thomas More in Mechelen. Een gemeenschappelijke frustratie over de huidige wegwerpmentaliteit bracht hen samen om een duurzamer en modulair concept te ontwikkelen.
Het is hoog tijd om met een andere blik naar onze gebruiksvoorwerpen te kijken. Het is niet langer verantwoord om producten aan te schaffen die een korte levensduur hebben, die niet multifunctioneel ingezet kunnen worden. Producten moeten kunnen evolueren en veranderen tijdens het leven van de consument, zodat ze tientallen jaren kunnen meegaan en relevant blijven.
Circulaire initiatieven zijn gelukkig aan een opmars bezig, maar zijn vaak vrij duur en ontoegankelijk voor het grotere publiek. Zij grijpen dan ook nog te vaak terug naar onpersoonlijke, minder kwalitatieve meubelstukken waar ze niet echt een band mee hebben, en die ze daarom ook snel weer laten gaan. Met als gevolg een immer groeiende afvalhoop.
Met het aanbieden van een stalen tussenstuk voor plaatmateriaal willen we de drempel naar doe-het-zelven drastisch verlagen. Het in- en uit elkaar halen van meubilair wordt kinderspel. Het plaatmateriaal wordt tussen het tussenstuk aangedraaid, en vervolgens kunnen zo talloze creaties gemaakt worden.
Esther en Marie-Eline: "HITCH wil graag een tegengewicht bieden tegen de vergankelijke wegwerpcultuur waarin we ons momenteel bevinden. We kiezen onze meubels op basis van onze huidige noden, met als gevolg dat ze een zeer korte levensduur hebben. Bovendien is de optie om de producten uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, dikwijls zeer beperkt of bijna niet haalbaar. Wij zien een dringende nood aan een duurzame, circulaire oplossing die toegankelijk is voor een breder publiek. Als student-ondernemers hebben we de kans om hiermee te experimenteren en om kennis op te doen buiten het klassieke schoolkader. Dankzij de stichting kunnen we ons prototype op punt stellen en onderzoek doen naar duurzame materialen."
HITCH ontvangt een beurs van € 5000.