Great Bubble Barrier
Bubble Barrier tegen plasticvervuiling
Ieder jaar belandt er ongeveer 8 miljard kilo plastic in de oceanen. Circa 80% van dit plastic afval komt vanaf land en wordt door rivieren getransporteerd. Plastic vervuiling heeft een grote negatieve impact op ecosystemen wereldwijd, in zowel zoet als zout water. The Great Bubble Barrier heeft als missie om plastic afval tegen te houden voordat het de oceaan in zou stromen door middel van een bellenscherm. The Great Bubble Barrier is een sociale onderneming, opgericht in 2017 door Nederlanders: Francis Zoet, Saskia Studer, Anne Marieke Eveleens en Duitsen Philip Ehrhorn, en streeft naar een B-corp certificatie.
De Bubble Barrier is een buis op de bodem met kleine gaatjes waar lucht doorheen wordt gepompt. De luchtbellen brengen zwevend en drijvend plastic in de rivier naar het wateroppervlak. De natuurlijke stroming van het water en de diagonale plaatsing van het bellenscherm leiden het plastic naar de opvangbak aan de waterkant. De Bubble Barrier werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week, hindert scheepvaart niet, is vis-vriendelijk, en kan over de gehele breedte van rivieren en kanalen worden ingezet. Tijdens eerdere pilots is gebleken dat de Bubble Barrier succesvol plastics groter van 1mm en gemiddeld 86% van het testmateriaal afvangt.
Sinds november 2019 is de eerste Bubble Barrier voor lange termijn geïmplementeerd in een gracht van Amsterdam. Het team wil zo snel mogelijk The Great Bubble Barrier ook elders in Europa en ter wereld gaan toepassen. Wetende dat 8 van de 10 meest vervuilende rivieren in de wereld zich in Azië bevinden, wordt hier al volop naartoe gewerkt.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ