Le Moulin de Hollange
Link met de Stichting
De molen van Hollange dreigde te verdwijnen toen Dominique Delacroix, directeur onderzoek en ontwikkeling in de biotechnologie-industrie, verliefd werd op deze plek. Hij kocht de molen in augustus 1991, knapte hem op en vestigde er een artisanale maalderij-bakkerij, gespecialiseerd in speltbloem en -brood zonder additieven. Al heel snel kon hij met deze kwaliteitsproducten de consument overtuigen en vandaag de dag komt men vanuit de hele Benelux naar deze kleine bakkerij in het hartje van Hollange.
Dankzij een strenge selectie van inheemse graansoorten en een wetenschappelijk onderzoek naar spelt in samenwerking met de UCL en de C-RAW, biedt de molen van Hollange uitzonderlijk smaakvolle en gezonde producten aan. De watermolen werkt opnieuw als vroeger, dankzij de kracht van de rivier “la Strange”. In het atelier houden Jocelyne, Christophe en Emannuelle de boel draaiende. Zij maken deel uit van een socio-professioneel inschakelingstraject en krijgen op deze vredige plek het ambacht aangeleerd.
In het totaal zijn een twaalftal personen betrokken bij dit alternatief bedrijfje dat volledig zonder subsidies werkt. Er is wel een nauwe samenwerking met de Waalse openbare dienst voor tewerkstelling en vorming, het Waals Agentschap voor de integratie van personen met een handicap, het centrum voor deeltijds leren en de centra voor landbouwkundig onderzoek. Naast de graanproducenten en de medewerkers in opleiding, genoot ook een breed netwerk van bakkers in opleiding van de opgebouwde knowhow, met als doelstelling om zelf als ambachtsman aan de slag te gaan in Luik, Brussel of in Waals-Brabant.
Deze mooie economische en sociale verwezenlijkingen hebben het ook mogelijk gemaakt om een ambitieus natuurproject te realiseren langs “la Strange” en de fietsroute die vandaag langs de molen loopt. De sparren die in de vallei groeiden werden allemaal weggehaald om plaats te maken voor de aanplanting van loofbomen op de hellingen. Samen met de aanleg van verschillende meren heeft dit bijgedragen tot het herstel van het landschap en het ecosysteem.
De molen van Hollange produceert 1200 kg brood per dag en heeft een omzet van 400.000 euro. Na vier jaar coaching om de verschillende facetten van de job onder de knie te krijgen, nam dochter Adrienne ondertussen de fakkel over van haar vader. De uitdaging? De verdere ontwikkeling van het bedrijf in goede banen leiden, zonder de geest van het project uit het oog te verliezen: kwaliteitsproducten vervaardigen op basis van wetenschappelijk onderzoek op een vredevolle plek waar mens en milieu centraal staan.