Waste-end
Link met de Stichting
Biomethanisering is een proces dat reeds op industriële schaal en in grote landbouwbedrijven wordt toegepast. Waste-end wil het binnen het bereik brengen van de sector van restaurants, hotels en grootkeukens (scholen, woonzorgcentra, ziekenhuizen...). De onderneming wil een low-tech-oplossing voorstellen waardoor deze spelers weer deel uitmaken van de circulaire economie en tegelijk kunnen besparen op de kosten van de verwerking van hun organische afval.
Een aanzienlijke hoeveelheid voedselafval uit deze grootkeukens wordt vandaag nog altijd verbrand, hoewel dat afval een kostbare hulpbron vormt voor allerlei doeleinden. Via een natuurlijk biologisch proces zorgen de biogasinstallaties van Waste-end ervoor dat bacteriën het organische afval kunnen verteren. Bij gebrek aan zuurstof wordt het omgezet in biogas dat rijk is aan methaan, en in natuurlijke meststof, die ideaal is om de bodem te voeden. Het voedselafval dat deze spelers vroeger met hoge kosten opzadelde, wordt op die manier een hulpbron die tal van mogelijkheden biedt: het biogas kan hergebruikt worden in een verwarmingsketel of een gasfornuis, en de meststoffen kunnen in een planten- of moestuin worden uitgestrooid.
Deze gebruiksvriendelijke oplossing heeft ook het voordeel dat ze kan worden aangepast aan de hoeveelheid en de te verwerken soort afval. Bij de verwerking wordt het milieu gespaard en blijft het transport binnen de perken.
Het team van Waste-end bestaat uit Lola Brousmiche en Nathan Pletinckx, twee jongeren die elkaar met hun profiel perfect aanvullen. Zij is burgerlijk ingenieur chemie en heeft zich gespecialiseerd in biomethanisering. Hij is handelsingenieur en thuis in de vele tools die bij het ondernemerschap worden ingezet. Allebei hebben ze een onweerstaanbare drang om te ijveren voor de bescherming van het milieu, en met die overtuiging hebben ze twee proefinstallaties kunnen bouwen in Henegouwen.