Pyroplast
Louis Biebuyck en Guillaume Dejardin zijn twee studenten in hun eerste masterjaar Burgerlijk Ingenieur aan de École Polytechnique van Louvain-la-Neuve, respectievelijk in elektriciteit en elektromechanica. Ze ontmoetten elkaar tijdens de voorbereidende lessen voor het toelatingsexamen van de richting Burgerlijk Ingenieur, werden vrienden en komen nu elke blokperiode samen om ondernemingsideeën te bespreken. Uit een van die gesprekken kwam Pyroplast voort. In hun derde bachelorjaar hebben ze de Startech-wedstrijd gewonnen : een programma rond ondernemerschap die wordt gevolgd door een wedstrijd met 500 deelnemende ingenieursstudenten van 11 hogescholen en universiteiten in Wallonië, en waarmee ze een reis naar de Universiteit van Texas hebben kunnen winnen. Na deze wedstrijd, heeft Pyroplast zich aangesloten bij de Yncubator en wordt het project gecoacht door Simon Desbarax.
Pyroplast biedt machines aan die pyrolysetechnologie gebruiken om plastic afval op te waarderen, door het in brandstof om te zetten. Met deze technologie kan 1 kg plastic omgezet worden in 850 gram brandstof. De rest van de geproduceerde massa bestaat uit gas, dat direct hergebruikt kan worden in het proces om het rendement ervan te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld steenkoolresten die hergebruikt kunnen worden als meststof. Momenteel wordt in België 59% van het plastic afval verwerkt via de verbrandingsmethode. Slechts 26% van de energie die oorspronkelijk in het afval zat, wordt daarbij teruggewonnen. De rest van het plastic afval wordt meestal gerecycled, maar in het buitenland.
Pyroplast stelt voor om pyrolysetechnologie te gebruiken, waarbij dubbel zoveel energie wordt teruggewonnen als er oorspronkelijk in het plastic afval zat. Pyroplast heeft de ambitie om het aandeel van afval dat lokaal verwerkt wordt in België, te vergroten met een duurzame aanpak.
"We zijn ons bewust van de klimaatproblemen en willen een verschil maken. Daarom hebben we Pyroplast opgericht. Ons doel is om op een andere manier naar afval te kijken, door het niet langer te beschouwen als vuilnis, maar wel als hulpbron.
Omdat we nog studenten zijn, is de uitdaging groot, maar enorm stimulerend! Zo kunnen we de leerstof in de praktijk omzetten, nieuwe dingen leren met vallen en opstaan, en daarbij onze vorderingen testen op de markt. Naast de technische vaardigheden verwerven we veel 'soft skills' (presenteren, overtuigen, verkopen enz.) die we niet aan de universiteit leren, maar die wel van cruciaal belang zijn. Deze ervaring is echt uniek, omdat we voortdurend uit onze comfortzone stappen en alsmaar interessantere mensen ontmoeten!
We zijn de Stichting voor Toekomstige Generaties ontzettend dankbaar voor hun vertrouwen. Met deze prototypingsbeurs kunnen we een geavanceerdere versie van ons prototype ontwikkelen, om een demonstratieproduct te hebben waarmee we onze kennis van pyrolyse kunnen verdiepen en onze eerste klanten kunnen aantrekken."
Pyroplast ontvangt een prototypingsbeurs van €5000.