MilkSilk
Het team achter MilkSilk bestaat uit Alistaire Vionne en Georges Vicqueray. Beiden zitten in hun laatste masterjaar Bio-ingenieur met focus op Chemie en Bio-industrieën aan de faculteit Agronomie van Gembloux Agro-BioTech. Het team wordt ondersteund door VentureLab en meer in het bijzonder door coach Hubert Brogniez, financieel expert.
Het doel van MilkSilk is om melk die ongeschikt is voor consumptie te verzamelen, een volledig “cracking” of kraakproces uit te voeren, het scheiden de verschillende producten waaruit de melk bestaat, en deze dan door te verkopen aan non-foodsectoren en bij dit proces de boeren te betrekken. MilkSilk wil deze melk, die meestal met antibiotica besmet is, rechtstreeks bij de boerderijen en zuivelbedrijven ophalen. In ruil voor de melk zullen de producenten een financiële vergoeding krijgen.
Antibiotica worden nog altijd vaak gebruikt om mastitis (infecties aan de uier van de koe) te behandelen, waardoor de melk van behandelde koeien niet meer mag dienen voor consumptie. Het ophalen van deze voor consumptie ongeschikte melk heeft nog een ander positief effect, aangezien deze melk gewoonlijk op de mesthoop belandt of aan het kalf wordt gevoerd, wat leidt tot bodemverontreiniging of resistentie bij het kalf.
De melk die MilkSilk ophaalt, wordt "gekraakt" om de verschillende bestanddelen, zoals oplosbare en onoplosbare eiwitten, maar ook vet, eruit te halen. Deze producten worden vervolgens gebruikt in non-foodsectoren , bijvoorbeeld voor plastic, lijm, verf en houtplamuur.
"Maar hoe is MilkSilk nu eigenlijk ontstaan? Het project zag het licht na vele vruchtbare onderlinge discussies over toekomstige persoonlijke projecten. We worden allebei gedreven door een afkeer van voedselverspilling, maar hebben ook kennis over de agrovoedingsindustrie door onze studies en de invloed van Gembloux. De benutting van een afvalproduct uit deze industrie kwam al snel ter sprake. Student-ondernemer zijn biedt ons de kans om al verder te gaan met ons project, zonder alle risico's waarmee iemand die aan het begin van zijn carrière staat, geconfronteerd wordt. De prototyingsbeurs van de Stichting voor Toekomstige Generaties is voor ons een eerste stap richting een proof of concept."
MilkSilk ontvangt een prototypingsbeurs van €5000.