Ecopoon
Link met de Stichting
Ontdek hoe de Stichting jongeren en hun 360°-ideeën en initiatieven ondersteunt in beeld:
Maxime Vanderheyde, afgestudeerd in Economie aan HEC-Liège en Cyril Ernst, pas afgestudeerd in Management aan HEC-Liège, werden voorheen gecoacht door VentureLab in Luik en richtten Ecopoon op.
Ecopoon produceert en verhandelt een assortiment van eetbaar en ecologisch bestek. Dit vormt een echt duurzaam alternatief voor de verschillende soorten plastic en hout die in de horecasector worden gebruikt. Ecopoon biedt momenteel drie producten aan: de klassieke lepel natuur, de aperitieflepel natuur en rozemarijn en het roerstaafje met speculaas. Het Ecopoon-bestek is stevig, hitte- en koudebestendig en smaakt goed. Zo geeft het een lekkere en speelse toets aan koffies, maaltijden, picknicks, ijsjes en desserten.
In tegenstelling tot wegwerpbestek van plastic, hout of andere composteerbare materialen hoeven de Ecopoon-producten achteraf geen enkel verwerkingsproces te doorlopen. Bovendien wordt ernaar gestreefd om bij de productie lokale ingrediënten te gebruiken, zoals bierbostel, graanresten van het brouwen en bijproducten van het maalproces, om te komen tot een zo lokaal en circulair mogelijke economie. De ontwerpers doen er alles aan om de rechtstreekse en onrechtstreekse ecologische voetafdruk van het product zo klein mogelijk te houden.
Maxime en Cyril: "Na meer dan een jaar ons productieproces te hebben opgeschaald, namen we onlangs onze intrek in onze splinternieuwe productievestiging in Battice, niet ver van Luik. Dit is een sleutelmoment in de groei van onze jonge onderneming. Met de lening van SE’nSE kunnen we deze periode op de best denkbare manier ingaan en zo trouw mogelijk blijven aan onze aanpak."
Ecopoon had in 2020 al een prototypingbeurs van € 5000 binnengehaald dankzij het Albert Vanhee Fonds van de Stichting voor Toekomstige Generaties.