Laureaten 2018
De belangrijkste criteria die door de jury in aanmerking werden genomen bij de selectie van deze drie start-ups zijn: de mate van impact op het milieu, de uitwerking van het businessplan, de kwaliteit van het team en de duurzame werking van de onderneming. Over het algemeen was de jury dit jaar erg enthousiast over de geografische en sectoriele diversiteit van de projecten, gedragen door echte teams, die een geloofwaardig alternatief bieden voor de manier waarop we vandaag consumeren en de distributie van goederen organiseren. Zodoende dragen ze bij aan de mentaliteitsverandering die nodig is om te evolueren naar een meer duurzame samenleving.
Oh My Box
Bereidt gezonde en lekkere lunchboxen voor kinderen
Oh My BOX! bereidt en levert heerlijk gezonde lunchboxen voor kinderen. De maaltijden zijn gebalanceerd en bereid met seizoensgebonden, lokale natuurlijke producten. Zodoende wil het bedrijfje kinderen en hun ouders opnieuw dichter bij natuurlijke producten en producenten brengen en hen warm maken voor duurzame voeding. Geen gedoe voor schoolteams want ouders bestellen en betalen de maaltijden online en de lunchboxen worden rechtstreeks geleverd aan de scholen. Het SE’nSE Fonds laat toe de sensibiliserende activiteiten voor kinderen, die Oh My BOX! nu al organiseert, te versterken zodat deze kinderen op hun beurt kleine ambassadeurs worden voor betere voeding.
www.ohmybox.be
urbike
Geeft leveringen per fiets een boost
De coöperatieve onderneming urbike positioneert zich als voortrekker in de omschakeling van leveringen door lichte vracht- en bestelwagens naar leveringen per fiets. Het resultaat: verbeterde lucht- en levenskwaliteit in steden. Dankzij het gebruik van slimme aanhaak-containers zijn ze vernieuwers op het gebied van stedelijke logistiek. Bovendien wil de onderneming aantonen dat, in een bloeiend coöperatief model, digitale platformeconomie (zoals veel geciteerde voorbeelden Uber en Airbnb) perfect kan samengaan met degelijke werkomstandigheden voor de leveranciers-coöperanten. urbike test dit model in eerste instantie in het Brusselse Gewest met vier partners in vier sleutelsectoren (pakketbezorging, farmaceutica, retail en zorg). De impactanalyse van dit tweejarige pilootproject moet beleidsmakers en potentiële klanten overtuigen dat leveringen per fiets financieel haalbaar zijn.
www.urbike.be
Usitoo
Maakt het mogelijk de voorwerpen die je nodig hebt te gebruiken, zonder ze te kopen
Usitoo is een coöperatieve bibliotheek van spullen die een simpele, efficiënte en betaalbare uitleendienst biedt, met levering bij u in de buurt. Dit laat toe om spullen die we doorgaans minder dan 10 keer per jaar gebruiken, uit te lenen in plaats van ze te kopen. Daarmee biedt het een antwoord op het probleem van overconsumptie want wie lenen zegt, zegt minder aankopen én minder afval. Usitoo staat in voor het onderhoud en de herstelling van de spullen. Het magazijn van Usitoo bevat duizenden voorwerpen, van keukenapparaten, tot feestbenodigdheden en sportgerief. Uitlenen kan tegen een maandelijkse vergoeding en de spullen worden geleverd in het Usi-depot het dichtst bij u in de buurt.
www.usitoo.be
>> Download hier de presentatiefolder 2018