De Kringmaker
Link met de Stichting
De Kringmaker kwam tot stand na jarenlang overleg tussen de teams van De Kringwinkel. Oorspronkelijk was het de bedoeling om binnen een gesloten circuit te werken: men ging ervan uit dat het materiaal te zijner tijd wel een nieuwe bestemming zou krijgen. Van het begin af aan werd er dus ook gedacht aan upcycling (waarbij afgedankte spullen worden omgezet in bruikbare materialen en voorwerpen).
Om het principe van upcycling in de praktijk te brengen, lanceerde de Kringwinkel een Idea Jam, een participatief project dat tot stand kwam na een brainstormsessie met het hele team. Bij de uitwerking speelden de teamleden een centrale rol, omdat ze dagelijks te maken hebben met recyclage. Ze hebben bovendien contact met de Antwerpse gemeenschap in het algemeen en met de artistieke gemeenschap in het bijzonder.
Hieruit kwam een aantal initiatieven voort waarvan sommige tot op de dag van vandaag doorlopen.
In 2013 werd de internetsite www.dekringmaker.be gelanceerd waar potentiële klanten allerlei “maak-ideeën” kunnen vinden. De site is opgevat als een platform waar ideeën worden voorgesteld voor het hergebruik van de meest voorkomende grondstoffen. Er is ook een bulkwinkel aan verbonden en je kunt er materiaal huren om meubels te herstellen. In 2013 werd ook een eerste massale verkoop van tweedehandsmeubels (meer dan 1.500 stuks) gehouden in het Antwerpse provinciehuis. In 2014 ging er een experimentele winkel open waar alles per kilo of per meter wordt verkocht. De winkel kreeg de naam Kilomeet. Het jaar erop opende WoRkpalace zijn deuren, een co-workingspace die werd opgezet door een makerscollectief. Datzelfde jaar werden de Electrabel-torens volledig leeggehaald, en de meubels die er stonden werden verkocht, net zoals dat ook bij het provinciehuis was gebeurd. En tenslotte vond eind 2015 het evenement Empty Shop voor het eerst plaats in Antwerpen. Deze shop was een ruimte waar mensen hun mooie kledingstukken konden brengen. Daar werden ze dan opnieuw gestyled en vervolgens werden ze verkocht voor een liefdadigheidsorganisatie. De lijst van initiatieven groeit nog elke dag.
Voor het beheer en de dienstenondersteuning van de Kringmaker staan vier mensen in, en in totaal werken er 370 personen voor de Kringwinkel.
In 2015 hebben 463.375 klanten materiaal geleend, grondstoffen gekocht, geëxperimenteerd en zo bijgedragen tot dit initiatief.