
Fungu'it
Jeanne Baudevin en Anas Erridaoui gaan de grote uitdaging aan om duurzame eiwitbronnen te vinden in het licht van de bevolkingsgroei en de klimaatcrisis. Tegelijk gaan ze ultrabewerkte industriële producten in de supermarkt tegen.
Hun oplossing is gebaseerd op de vaste fermentatie van paddenstoelen met bijproducten uit de landbouw en levert zo voedzame, functionele en smakelijke ingrediënten op.
Fungu'it neemt een plaats in op de snelgroeiende markt van alternatieve eiwitten, die gekenmerkt wordt door een sterk stijgende vraag.
De start-up biedt eiwitrijke ingrediënten met drie kenmerkende voordelen aan:
- Ze zijn voedzaam en rijk aan eiwitten, vezels en postbiotica.
- Dankzij de smaken en textuur wordt ultrabewerkt voedsel overbodig.
- Het milieuvriendelijke industriële proces beperkt het verbruik van hulpbronnen uit de landbouw tot een minimum, wat voedselverspilling tegengaat en de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten vermindert. Het doet ook de druk op natuurlijke hulpbronnen (water en landbouwgrond) afnemen.
Dit initiatief draagt bij aan de voedselzekerheid door een duurzaam alternatief te bieden voor traditionele eiwitbronnen. Het is bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn van consumenten, door hen de mogelijkheid te bieden om evenwichtiger te eten en het risico op ziekten die verband houden met een slecht voedingspatroon te verminderen.