OceanBites
OceanBites zet zich in voor de duurzame teelt van zeewier op het vasteland dat later op ons bord terechtkomt. Zeewier is een plantaardige eiwitbron boordevol voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten die uiterst efficient groeit. Het is ook goed voor de planeet. Zeewier vervuilt het water en de lucht niet, het zuivert ze. Je hebt slechts weinig grond nodig om het te kweken en het mergelt de bodem niet uit. Zeewier heeft een positief effect op de volksgezondheid en op de aanpak van voedselveiligheidsproblemen.
Het team van OceanBites bestaat uit Hendrik Bekaert, Sander Steenacker en Claudia Garcia Alcalde. Hun doel is om grote hoeveelheden biomassa te kweken in bassins, waarbij de grond niet wordt verontreinigd en het zeewater dat door de bassins loopt tijdens het proces wordt gezuiverd. Zo willen ze zeewier leveren aan lokale restaurants die het product tot bij de consument brengen. “Het voordeel van het kweken van zeewier in bassins op het vasteland is dat je het niet met een boot moet gaan oogsten. Bovendien heb je meer controle over de kwaliteit en is dit zeewier het hele jaar door verkrijgbaar”, legt Sander Steenacker uit.
Dankzij de SE’nSE-lening zal het team van OceanBites het bedrijf sneller kunnen uitbreiden om de concurrentie een stap voor te blijven (vandaag komt 99% van het verse zeewier dat op de Belgische markt wordt verkocht, uit het buitenland). Daarnaast willen ze het bedrag gebruiken om hun productie- en verkoopprocessen CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief te maken.