Communauté de la Poudrière
Leren samenleven
Vzw
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Communauté de la Poudrière is een pluralistische, zelfstandige leef- en werkgemeenschap waar de mens een centrale plaats heeft. Elk van de drie vestigingen, in Brussel, Vlaanderen en Wallonië, bestaat uit gezinnen en alleenstaanden, van alle leeftijden, met verschillende sociale achtergronden en geloofsovertuigingen. De gemeenschap formuleert een alternatief voor het individualisme en het kapitalisme en verzet zich tegen de wegwerpmentaliteit. En dat al bijna 60 jaar. Door afval en herbruikbare spullen op de halen, te recycleren en eventueel opnieuw te verkopen, kan ze haar financiële autonomie bewaren. De gemeenschap biedt een warme omgeving en morele en/of materiële steun aan mensen in kwetsbare situaties.
Een oude rot in het vak
In 1958 ontstond op natuurlijke wijze een eerste gemeenschap in een achtergestelde wijk in Brussel. Van bij het prille begin delen de leden hun inkomen, werk, maaltijden en vrije tijd. In 1964 werd La Poudrière een vzw. Een tiental jaren later opende een tweede gemeenschap haar deuren. La Poudrière werd een plaats waar mensen in kwetsbare situaties terecht kunnen en worden opgevangen door mensen met een betere toegang tot meer sociale of financiële middelen. In 2017 heeft zich in elke regio, meer bepaald in Brussel, Rummen en Péruwelz, een gemeenschap gevestigd. De leden genereren een inkomen door ten eerste afval te verzamelen, te sorteren en te recycleren. Ten tweede halen ze herbruikbare meubels, huishoudapparaten, kleding en andere spullen op, om deze te verkopen via de website of in hun winkels.
De geest van Ghandi
La Poudrière is gestoeld op een van Ghandi’s bekende principes: “Live simply so that others may simply live.” Hiervoor zijn eenheid en gelijkheid sleutelelementen. De gemeenschap wil verspilling tegengaan, delen promoten en zo “een alternatief bieden voor een samenleving die de weg kwijt is” vertelt Yves Dosimont. “En onze formule blijkt haalbaar, aangezien we al bijna 60 jaar bestaan”. Op die manier wil de gemeenschap hulp bieden aan mensen in armoede, mensen die moeilijk aansluiting vinden tot gespecialiseerde organisaties, of gewoon mensen die nood hebben aan een break.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ