La Cuisine des Champs
Link met de Stichting
La Cuisine des Champs is een tiental jaar geleden gegroeid uit TCO Services. In 2005 lanceerde TCO een project in verband met gezonde en duurzame voeding in scholen. Het debat over de kwaliteit van gerechten uit een grootkeuken kreeg veel bijval. Er was duidelijk nood aan een alternatief voor kantinemaaltijden die door velen als ’junkfood’ werden beschouwd. En zo ontstond het project van een veld-grootkeuken.
Het project is eenvoudig: een faciliteit bouwen waar lokale producten en grondstoffen konden worden verwerkt, om er lekkere maaltijden mee te bereiden en ze aan voordelige prijzen te leveren.
Een tweede opzet van het project was te voorzien in de specifieke behoeften van kwaliteitsmaaltijden in crèches.
Het project legde eerst de nadruk op gezonde voeding en vervolgens op biologische en duurzame maaltijden. Zo kwam men tot een globale aanpak omtrent duurzame voeding.
Om dit traject te verwezenlijken moest men transversaal werken, waarbij de kwalitatieve en biologische aspecten op de eerste plaats kwamen, maar waar ook het milieu-, sociaal en economisch effect van de activiteiten werden georganiseerd volgens de duurzaamheidsprincipes. Het voornaamste obstakel voor dit project was het vinden van bevoorradingsoplossingen met korte ketens: telers of bevoorradingsketens vinden die in de behoeftes van een grootkeuken konden voorzien, was moeilijk. Zulke ketens bestaan wel degelijk maar ze verbinden enkel lokale telers met biomanden of winkels: geen van deze bevoorradingsketens beantwoordt dus aan de specifieke behoeftes van de grootkeuken.
Uit deze tekortkoming ontstond het project om een keuken echt in het midden van de velden te bouwen: we staan fysisch dichter bij de leveranciers én kunnen onmiddellijk de ruwe groenten verwerken.
De keuken werd in Fernelmont gebouwd, in het midden van de velden, maar ook met een industriezone in de buurt. Ze is dus strategisch gevestigd in hartje Wallonië. Dit is praktisch voor leveringen, zowel van de leveranciers als van de grootkeuken naar de instellingen. Momenteel blijft het een uitdaging om de geschikte telers te vinden. Het project wil zelf zijn eigen bevoorradingsketens met korte ketens ontwikkelen.
La Cuisine des Champs biedt telers de gelegenheid producten te verkopen die ze binnen traditionele ketens niet kunnen afzetten: groenten met een niet-uniforme grootte en onverkochte groenten of productie-overschotten die allemaal onvermijdelijk zijn wanneer bijvoorbeeld alle tomaten tegelijk rijp worden. La Cuisine des Champs deze dan tot sauzen verwerken om ze later aan maaltijden toe te voegen.
La Cuisine des Champs is een grootkeuken die werkt met lokale producten en met voedseloverschotten via de korte bevoorradingsketens en vervolgens kwaliteitsmaaltijden levert aan instellingen, zoals scholen of crèches.