La Surizée
Biogasinstallatie
Wallonië
Namen
De vzw La Surizée is in de jaren 90 gecreëerd door inwoners van de dorpen Surice en Omezée (Philippeville), met als doel de plattelandsvlucht tegen te gaan. In 2006 besluiten enkele leden van de vzw een biogasinstallatie op stand te brengen op het dorpsterrein, waarmee voldoende biogas geproduceerd moet worden om in de behoeften van het volledige dorp te voorzien. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met landbouwondernemer Dimitri Burniaux die zijn terrein ter beschikking stelt en die het beheer op zich neemt. In april 2015 is de centrale vernieuwd en het vermogen ervan verdubbeld.
De centrale verwerkt vooral bijproducten, zoals pulp van suikerbieten, wortelharen en aardappelschillen. De elektrische energie wordt via het elektriciteitsnet (Lampiris) verspreid. De hoeveelheid geproduceerde, elektrische energie is gelijk aan de hoeveelheid energie die in het dorp van een honderdtal inwoners wordt verbruikt. In de winter kunnen dankzij de warmte-energie (de warmte van de motor) 8 huizen en 9 appartementen worden verwarmd. Het digestaat wordt gebruikt als bemestingsmiddel voor weilanden waar gewassen op worden verbouwd.
Doordat het project in Wallonië in eerste instantie een proefproject was, ontving het een financiering van het Ministerie van Energie (80%) en van de Europese Unie. De kosten voor de centrale bedroegen 800.000 euro. De winst van de centrale – voornamelijk door de groene certificaten opgestreken (+/- 65 euro per certificaat in 2015) – gaat naar de beheerder. De huur die hij betaalt aan de vzw, eigenaar van de centrale, wordt gekoppeld aan de prijs van de certificaten. Op deze manier deelt ook de vzw in de winst van de centrale.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ